Durant segles l’autoabastiment dels pobles de muntanya ha sigut la única forma de supervivència en entorns ostils per a la vida dels humans. Altitud, vent, fred, neu, sol, sequera, calor, tot això va condicionar la vida dels habitants de les nostres muntanyes durant anys. Per això, tot el que havien de necessitar, ho havien de tindre a casa o a la casa del veí com ara els fusters, sabaters, teixidors, cullerers, metges, veterinaris, etc.

Una de les necessitats bàsiques era poder disposar de cures per a les dolències que poguèssin sorgir durant l’activitat diaria, que com podeu imaginar, era una activitat dura, la feina del camp feia a la gent forta però també dèbil respecte que qualsevol malaltia que no tingués la cura al mateix poble o mas.

plantas medicinales tinença de benifassa

Hyoscyamus_niger_-_Köhler–s_Medizinal-Pflanzen-073

Bé, avui fent una passejada pels voltants del poble del Boixar, hem trobat aquest exemplar de Herba queixalera o Beleño Negro en castellà. Aquesta planta s’ha utilitzat com a analgèsic per al mal de queixals, per a les articulacions, per al asma i pot actuar com analgèsic local, com a narcòtic i sedant del sistema nerviós. Té la propietat de produir la sensació de lleugeresa, i crear un estat com de levitació degut a la concentració d’alcaloides de els seves fulles i llavors.

També te la seva part de història fosca ja que segons diuen, les bruixes que hi havia per aquestes muntanyes, utilitzaven aquesta planta per a fer remeis per a que els amants poguessin captivar a les seves amades.

Esperem que us hagi agradat aquesta entrada, seguirem explicant la natura de la Tinença en altres ocasions 🙂

Fonts:

https://es.wikipedia.org/wiki/Hyoscyamus_niger

http://www.botanical-online.com/alcaloidesbeleno.htm#

http://www.hierbasyplantasmedicinales.com/propiedades-medicinales-del-beleno-negro/

Comments are closed.