Avui us proposem descobrir un dels racons en més encant i amb més biodiversitat de la Tinença de Benifassà, el Barranc de l’Avellanar entre el Boixar i Coratxà.  En total són 13.11 kms de ruta i 717m+, podent-la retallar si no es vol fer el Tossal Gros i es vol retornar per l’inici al Boixar.

Hoy os proponemos descubrir uno de los rincones con más encanto y con más biodiversidad de la Tinença de Benifassà, el Barranco del Avellanar entre El Boixar y Coratxà. En total son 13,11 kms de ruta y 717m +, pudiéndola recortar si no se quiere hacer el Tossal Gros y se quiere volver por el inicio al Boixar.

alojamiento rural tinença de benifassà el boixar casa rural senderismo

La ruta s’inicia pel PR-CV-75-11 direcció al Coratxà, un cop trobem la carretera la seguirem a la dreta uns 500m fins que, abans del Mas de Josep, veurem unes fites a la dreta que ens faran deixar-la. Aquí comencem a davallar forts per endinsar-nos dins d’un ombrívol bosc on començarem a veure espècies de Teix, Oró, Avellaner, Pi Roig, Grèvols i si és l’època, una catifa de flors com prímules o primaveres, Violes o Herba Fetgera. Als pocs kms començarem a sentir rajar el barranc, el so de l’aigua ens portarà a descobrir un bosc de Til·lers i Oróns, Trèmols i Moixeres, Avellaners i algun Om despistat, arbres tots ells, impropis d’aquestes latituds però que troben en aquest petit indret, les condicions per a poder créixer i desenvolupar-se. 

La ruta se inicia por el PR-CV-75-11 dirección al Coratxà, una vez encontramos la carretera la seguiremos a la derecha unos 500m hasta que, antes del Mas de Josep, veremos unos hitos a la derecha que nos harán dejarla . Aquí empezamos a descender fuertes para adentrarnos en un sombrío bosque donde empezaremos a ver especies de Tejo, Arce, Avellano, Pino Rojo, Acebos y si es la época, una alfombra de flores como prímulas o primaveras, Violas o Hierba hepática. A los pocos kms empezaremos a sentir manar el barranco, el sonido del agua nos llevará a descubrir un bosque de Tilos y Arces, Álamos y Moixeres, Avellanos y algún Olmo despistado, árboles todos ellos, impropios de estas latitudes pero que encuentran en este pequeño lugar, las condiciones para poder crecer y desarrollarse.

alojamiento rural tinença de benifassà el boixar casa rural senderismo

La ruta segueix aigües avall fins l’alçada del Molí Joaquin, antic mas on, gràcies a la força de l’aigua molien el blat que es cultivava per la infinitat de marges de la Tinença per a poder obtindre el preuat pa, aliment bàsic d’aquesta terra aspra i dura. Aquí comença la pujada fins el Tossal Gros, on veurem unes vistes magnífiques des d’aquest cim, talaia privilegiada i estratègica al cor de la Tinença.

La ruta sigue aguas abajo hasta la altura del Molino Joaquin, antigua masía donde, gracias a la fuerza del agua molían el trigo que se cultivaba en la infinidad de márgenes de la Tinença para poder obtener el preciado pan, alimento básico de esta tierra áspera y dura. Aquí empieza la subida hasta el Tossal Gros, donde veremos excelentes vistas desde esta cima, atalaya privilegiada y estratégica en el corazón de la Tinença.

alojamiento rural tinença de benifassà el boixar casa rural senderismo

Un cop feta la pujada podem decidir tornar pel principi o seguir la ruta per l’ombria d’en Piles i retornar al Boixar per l’antic camí reial d’aragó, passant per l’Hostalet, antiga hospederia on dormien els traginers, i pels molins vell i de baix del Boixar.

Una vez hecha la subida podemos decidir volver por el principio o seguir la ruta por la umbría de en Piles y volver a El Boixar por el antiguo camino real de Aragón, pasando por el Hostalet, antigua hospedería donde dormían los arrieros, y los molinos viejo y de abajo del Boixar.

Un cop feta la volta, us espera un bon descans al nostre allotjament i per la nit una bona teca! Esperem que us agradi!

Una vez hecha la vuelta, os espera un buen descanso en nuestro alojamiento y por la noche una buena comida! Esperamos que os guste!

Comments are closed.