arengada

Temps enrere un dels pocs peixos que es menjava a la zona de la Tinença era l’arengada, perquè no es deteriorava durant el trasllat de la costa a l’interior gràcies a la seua conservació en sal. L’arengada es cuinava amb ingredients bàsics com la col i la pataca que li donaven un sabor ben diferent. De vegades, l’arengada se substituïa per la cansalada, si era el que hi havia en aquells moments a la cuina. Aquesta preparació amb cansalada és una variant del famós trinxat de la Cerdanya. Un altre plat molt habitual era les pataques a lo pobre, elaborat amb pataques, producte a l’abast de tothom, i xoriço conservat en el frito. Amb poc temps es cuinava un plat complet per a un dia de treball feixuc o inclús perquè hi havia una visita inesperada.

Ingredients:

Per a 4 persones
Per a la col i pataca amb
arengades
· 4 arengades (o sardina
de casco)
· 1 col de fulla o 7
setmanes
· 3 pataques mitjanes
· 2 alls
· Oli oliva
Per a les pataques de
pobre
· 4 xoriços tendres
· 4 pataques velles
· 1 ceba
· Oli
· Sal

Preparació:
Per a a la col i pataca amb arengada.

Primer pelarem i tallarem les pataques a daus, i netejarem la col i la tallarem a tires. En una olla ho bullirem i ho reservarem. Després en una paella amb un bon raig d’oli sofregirem els alls talladets i, a continuació, hi afegirem les arengades netes i tallades a trossets i també les sofregirem una mica.
A continuació, incorporarem la col i la pataca reservades a la paella, ho remenarem i deixarem que es barregen els sabors, rectificant de sal si fa falta. (Cal anar en compte perquè les arengades són molt salades.)

Per a les pataques de pobre

En una paella amb oli fregirem els xoriços i els reservarem. Tot seguit, pelarem les pataques i les tallarem planes, i la ceba a tires. En la mateixa paella on hem fregit els xoriços, hi cuinarem lentament les pataques i la ceba. Un cop cuites, les escorrerem amb
paper absorbent i les emplatarem en una safata amb els xoriços per damunt.

pataquespobre

Comments are closed.